Αθλητικά Προγράµµατα Μεικτών Οµάδων (UNIFIED SPORTS)
Tα Αθλητικά Προγράµµατα Μεικτών Οµάδων των Special Olympics επιτρέπουν σε άτοµα µε νοητική αναπηρία (που αποκαλούνται Αθλητές) και άτοµα χωρίς νοητική αναπηρία (που αποκαλούνται Συμπαίκτες) της ίδιας περίπου ηλικίας και αθλητικού επιπέδου, να συµµετέχουν σε µεικτές οµάδες, τόσο στην προπόνηση, όσο και σε αγώνες. Η αντιστοίχιση αυτή καθορίζεται κατά περίπτωση και κατά άθληµα από τους προπονητές των Special Olympics.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, οι αθλητές των Special Olympics µέσα από τους Μεικτούς Αγώνες αναπτύσσουν τις σωµατικές τους ικανότητες, βελτιώνουν την τεχνική τους και εντάσσονται στο κοινωνικό σύνολο.
Η ιδέα του συνδυασµού αθλητών µε νοητική αναπηρία και αθλητών χωρίς νοητική αναπηρία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα µέσα της δεκαετίας του 1980. Σήµερα, το πρόγραµµα αυτό εφαρµόζεται στα περισσότερα αθλήματα των Special Olympics και οι Μεικτοί Αγώνες αποτελούν ένα σηµαντικό κοµµάτι τόσο των Παγκοσµίων όσο και των Εθνικών και Τοπικών Αγώνων.
Τα Αθλητικά Προγράµµατα Μεικτών Οµάδων επιτρέπουν στους Aθλητές των Special Olympics:
• Να µαθαίνουν νέα αθλήµατα
• Να αναπτύσσουν υψηλότερου επιπέδου αθλητικές ικανότητες
• Να αποκτούν νέες αγωνιστικές εµπειρίες
• Να συναισθάνονται τη σηµασία της συµµετοχής τους στο πλαίσιο της οµάδας
με αποτέλεσμα την ενεργό συµµετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες. Η κοινή διαπίστωση µέχρι σήµερα για τα προγράµµατα Μεικτών Οµάδων παγκοσμίως είναι ότι έχουν οδηγήσει στην κοινωνική ενδυνάμωση, τη συνύπαρξη και σε µακροχρόνιες φιλίες µεταξύ των συμμετεχόντων αθλητών.
Η πρωτοβουλία για τα Αθλητικά Προγράµµατα Μεικτών Οµάδων πολλές φορές λαµβάνεται από διάφορους κοινωνικούς φορείς όπως σχολεία, αθλητικά σωµατεία και συλλόγους νέων, αποδεικνύοντας έµπρακτα την ευαισθησία µιας κοινότητας στο θέµα της αποδοχής των ατόμων με νοητική αναπηρία.