Τηλ. Επικοινωνίας: (+30) 211 2011 000

Special Olympics στην Ελλάδα

Τα Special Olympics Hellas ιδρύθηκαν το 1988 και αποτελούν έναν αθλητικό, εκπαιδευτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ο οποίος στηρίζεται στον εθελοντισμό. Προσφέρουν δυνατότητες προπόνησης σε άτομα με νοητική αναπηρία, σε 26 Ολυμπιακού τύπου αθλήματα (22 θερινά και 4 χειμερινά). Μέσω της προπόνησης και της συμμετοχής τους σε αγώνες, οι αθλητές αναπτύσσονται σωματικά, νοητικά, κοινωνικά και πνευματικά και συμμετέχουν στη χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός σε ένα περιβάλλον σεβασμού, αποδοχής και κοινωνικής ένταξης. Στη διάρκεια της διαδρομής τους, τα Special Olympics Hellas καθιερώθηκαν στη συνείδηση των πολιτών ως ένας από τους πιο ενεργούς αθλητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς στην Ελλάδα για άτομα με νοητική αναπηρία.

Οι αθλητές των Special Olympics συμμετέχουν ανελλιπώς στις προπονήσεις με σκοπό τη συμμετοχή τους στους ετήσιους τοπικούς και περιφερειακούς και κάθε δύο χρόνια στους Πανελλήνιους Αγώνες. Μέχρι σήμερα, οι Έλληνες αθλητές που κατά καιρούς έχουν λάβει μέρος σε αγώνες, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό, ξεπερνούν τους 14.000.

Η δράση των Special Olympics Hellas στηρίζεται σε αφοσιωμένους εθελοντές - προπονητές, οι οποίοι είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με πολυετή εμπειρία ή/και εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή, πιστοποιημένοι από τη Διεθνή Επιτροπή των Special Olympics. 

Παράλληλα, υλοποιούνται εξειδικευμένα εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα, που αποσκοπούν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Τα Προγράμματα Μεικτών Ομάδων (Unified Sports), Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί. (Play Unified. Learn Unified.), Αναπτυξιακό, Νεαροί Αθλητές (Young Athletes), Υγιείς Αθλητές (Healthy Athletes), Αθλητές με κινητική και νοητική αναπηρία - MATP (Motor Activity Training Program), Νεαροί Ηγέτες (Youth Leaders) και το Πρόγραμμα Εθελοντισμού έχουν ως κύριο μέλημα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα που αφορούν στα άτομα με νοητική  αναπηρία και την ανάδειξη του εθελοντικού κινήματος στη χώρα μας. 

Τα Special Olympics Hellas με τη σχετική διάταξη νόμου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Α’ 52/11.03.2022) χαιρετίζουν τη θεσμική αναβάθμισή τους από Αθλητικό Σωματείο σε Ομοσπονδία. Μια σημαντική θεσμική αναβάθμιση, με εξαιρετικά θετικό πρόσημο, έρχεται ως αναγνώριση από τον Υφυπουργό Αθλητισμού, της μεγάλης αποστολής που επιτελούν αδιάκοπα, εδώ και 34 χρόνια, για την υλοποίηση του οράματός τους για τη δημιουργία μίας ενταξιακής κοινωνίας που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες στα άτομα με νοητική αναπηρία.

 

Γίνε Εθελοντής

Το Πρόγραμμα Εθελοντισμού των Special Olympics Eλλάς επιδιώκει να παρέχει στους εθελοντές που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διοργάνωση, μια αξέχαστη και ωφέλιμη εμπειρία ζωής, που στοχεύει στην κατανόηση και αποδοχή των ατόμων με διανοητική αναπηρία. 

Γίνε Προπονητής

Οι προπονητές κατέχουν ένα μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στα Special Olympics, σε όλο τον κόσμο. Αναπτύσσουν τις δεξιότητες και καλλιεργούν το φίλαθλο πνεύμα των αθλητών. Επίσης, και ίσως περισσότερο από οποιανδήποτε άλλον, αποτελούν τα πρότυπα των αθλητών και κατ’ επέκταση διαμορφώνουν το χαρακτήρα τους.

Γίνε Υποστηρικτής

Κάθε συνεισφορά ακόμα και η μικρότερη παραμένει ζωτική για την υλοποίηση των αθλητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων μας που στηρίζονται μέχρι σήμερα στις προσφορές των κοινωφελών ιδρυμάτων, των εταιρειών μέσω των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και των ιδιωτών.